Bron: Windows Centraal
Op computers is het Basic Input Output System (BIOS) een essentiële low-level software die op een van de chips van het moederbord zit en verantwoordelijk is voor basishandelingen, zoals opstarten en configureren van hardware (muis, toetsenbord, geheugen, processor , enz.). De Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) is moderne software die is ontworpen om het oude BIOS te vervangen met extra voordelen, zoals verbeterde beveiliging, snellere opstarttijden, ondersteuning voor harde schijven met grote capaciteit en meer.
Hoewel dit verschillende technologieën zijn, gebruiken moderne apparaten nu UEFI, maar om verwarring te voorkomen, hoor je soms de term 'BIOS' om naar 'UEFI' te verwijzen.
Als u een Windows 10-apparaat gebruikt, werkt de firmware meestal automatisch. Soms moet u echter nog steeds het moederbord-BIOS invoeren om problemen op te lossen, functies in of uit te schakelen (zoals virtualisatie, RAID-array en veilig opstarten), geavanceerde geheugen- en processorinstellingen aan te passen en meer.
Het enige voorbehoud is dat het BIOS een opstartomgeving is, wat betekent dat u er geen toegang toe hebt wanneer Windows 10 wordt uitgevoerd. Als u echter enkele systeeminstellingen moet wijzigen, zijn er meerdere methoden om toegang te krijgen tot de moederbordfirmware.
In deze Windows 10-handleiding leiden we u door de stappen om het BIOS/UEFI op uw computer in te voeren om geavanceerde systeeminstellingen te wijzigen.
windows 10 speel blu-ray af
Gebruik deze stappen om de UEFI-firmware vanuit Windows 10 in te voeren:
Waarschuwing: Als u de verkeerde firmware-instellingen wijzigt, kan uw computer mogelijk niet correct opstarten. U moet alleen toegang krijgen tot de moederbordfirmware als u een goede reden hebt. Er wordt vanuit gegaan dat je weet wat je doet.
Klik onder het gedeelte 'Geavanceerd opstarten' op de Nu opnieuw opstarten knop.
Bron: Windows Centraal
Klik op Problemen oplossen .
Bron: Windows Centraal
Klik op Geavanceerde opties .
Bron: Windows Centraal
Klik op de UEFI Firmware-instellingen keuze.
Snelle tip: Als u een verouderd BIOS heeft, is de optie niet beschikbaar. Bron: Windows Centraal
Klik op de Herstarten knop.
Bron: Windows Centraal
Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart en opgestart in de UEFI-firmware, zodat u geavanceerde instellingen kunt wijzigen, zoals beveiligd opstarten in- of uitschakelen, opstartvolgorde wijzigen, een hardware RAID-array instellen, virtualisatie inschakelen en andere instellingen, afhankelijk van op de moederbordondersteuning.
Als je geen toegang hebt tot het Windows 10-bureaublad of als je een apparaat met een verouderd BIOS gebruikt, heb je tijdens het opstarten nog steeds toegang tot de firmware.
moet je je laptop altijd aangesloten laten?
Gebruik deze stappen om het UEFI- of legacy-BIOS in te voeren tijdens het opstarten:
Nadat u de stappen hebt voltooid, krijgt het apparaat toegang tot de BIOS- of UEFI-firmware, afhankelijk van de ondersteuning van het moederbord. Als u de informatie niet op het scherm ziet of als het apparaat te snel opstart, start u het apparaat opnieuw en zodra het opstarten begint, drukt u meerdere keren snel op de gewenste toets.
Als u de computer geen toegang kunt geven tot de firmware met behulp van het toetsenbord, moet u mogelijk de fabrikant van uw apparaat controleren om de toets te achterhalen die u tijdens het opstarten moet indrukken.
Hier zijn enkele computermerken en hun respectievelijke sleutels om toegang te krijgen tot de moederbordfirmware:
In het geval dat uw apparaat UEFI-firmware gebruikt en u er geen toegang toe lijkt te krijgen tijdens het opstarten, wordt aanbevolen om de optie Instellingen te gebruiken vanuit Windows 10.
Bezoek de volgende bronnen voor meer nuttige artikelen, dekking en antwoorden op veelgestelde vragen over Windows 10: